Jan 23, 2014 / 2 Comments

Spanac alla fiorentina




Azi calatorim in bucataria din Toscana. Reteta de spanac pe care v-o propun se inspira din clasica reteta uova/oua alla fiorentina, diferenta fiind ca oul a fost incorporat in amestecul de spanac si branzeturi. Alaturi, eu am ales o salata de iarna din morcov, ridiche alba si sfecla rosie, si pentru culoare, dar si pentru ca cele trei radacinoase au gusturi diferite si formeaza un mix deloc banal. Toate asortate cu un sos din iaurt cu mustar & piper. Evident, iarna putem folosi spanac congelat sau proaspat, din sera, dupa preferinte, frumusetea fiind ca putem apela tot timpul anului la aceasta reteta versatila. O cina perfecta si echilibrata, in maximum jumatate de ora e gata. La fel de bine, puteti conserva putin si lua a doua zi la birou.

Intai facem tarta de spanac, timp in care legumele stau in apa cu dezinfectant pentru viitoare salata.

Tarta de spanac: 4 portii
400 g spanac proaspat (in lipsa, congelat)
50 g unt
50 g faina
50 ml lapte
4 oua
sare, piper, nucsoara
Spanacul se opareste in apa cu un strop de sare, se scurge, se lasa la racit si cand e rece se toaca marunt cu cutitul. In timp ce se raceste spanacul, preparam sosul bechamel : intr-o tigaie antiaderenta la foc mic topim untul si adaugam peste el faina amestecand astfel incat sa se omogenizeze bine si imediat incepem sa adaugam laptele putin cate putin. Trebuie sa rezulte ca o crema de consistenta smantanii. Adaugam sare, piper, nucsoara peste ea si lasam sa se racoreasca putin. Batem ouale, le amestecam cu spanacul si peste ele adaugam sosul bechamel, omogenizand cat mai bine. Trebuie sa rezulte un amestec dens, cam cum e mamaliga. Compozitia se coace pe aragaz la foc mic intr-o tigaie antiaderenta, unsa cu foarte putin unt sau ulei, acoperita cu capac. Se tine circa 8-10 minute pe o parte, apoi se intoarce si se mai tine alte circa 5 minute pe partea opusa. Se transfera pe un platou sau un tocator si se taie din ea bucati de forma dorita. Eu am folosit una rotunda.

Intre timp, legumele spalate se taie julienne si se adauga, simplu, pe farfurie, alternandu-le. Se condimenteza cu ulei de masline, lamaie, susan si ce altceva mai preferati. Pentru a le echilibra, se serveste cu un sos facut la minut din iaurt, mustar, piper.



Related Posts

2 comments:

  1. varianta asta n-am mai incercat-o1 mwerge si cu spanac congelat si gata tocat? normal ca il decongelez, numai ca ala e toca marunt, merge si asa?

    ReplyDelete
  2. Merge si cu cel congelat, daca e tocat marunt n-o sa aiba chiar aspectul asta, dar are acelasi gust. E important sa fie scurs bine, sa nu contina lichid.

    ReplyDelete

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou