Oct 26, 2017 / No comments

Supa instant naturala homemade, fara conservanti si aditivi



Nu e licoarea magica a Afroditei, ci mai degraba joaca rolul spanacului din povestile cu Poppeye marinarul. Se da repede pe gat si imediat simti cum te trece un fior si iti vin puteri neasteptate. Insa puterile nu le irositi, ci indreptati-le spre ceva constructiv: fie alergati in parc dimineata, fie dati o tura de cartier seara cu bicicleta, fie trageti de fiare la sala in pauza de pranz sau dupa program, important e ca la pachet cu un regim alimentar sanatos sa dam o directie mai buna intregii noastre existente. Iar mai bun incepe intotdeauna cu mai sanatos. Cand forma fizica e buna, atunci si mintea e brici, iar de spirit nici nu mai vorbim. Si uite asa vin si rezultatele, in dragoste si in cariera, in ordine absolut intamplatoare, toate la un loc sint, in fond, viata.


Dar despre ce tot vorbim noi aici? Despre o supa instant naturala fara conservanti, ce se poate consuma acasa, la birou, la scoala, la picnic, la pescuit, la plaja sau in varful muntelui. Diferenta fundamentala e ca nu contine nici un aditiv, colorant, arome sintetice etc, are doar componente vegetale care ii dau gust, aroma, dar si consistenta si echilibru nutritional. Fiindca sintem la finalul toamnei, cand ne putem bucura de prospetimea legumelor, puteti incerca imediat. Se pastreaza in borcan inchis, in frigider, pana in primavara, adica circa 6 luni. Daca o congelati in cutii de plastic pentru alimente, poate dura fara probleme pana in toamna viitoare, cand puteti din nou face alta.

Ce avem de facut exact? Legumele si toata partea vegetala trebuie aduse in punctul in care nu mai contin apa, pentru a putea fi conservate, dar inainte de a le deshidrata e optim sa le dam putin gust calindu-le usor in ulei. Apoi folosind un mixer reducem totul in forma de praf si cu asta e gata.

Cantitatile de legume, partea proaspata, pe care vi le dau sint cele pe care eu le-am combinat, insa le puteti varia usor. Esential e ca in final sa fie uscate 100%.

1 ceapa
i catel de usturoi
1 praz
2 rosii medii
1 dovlecel
1 telina partea de frunze
2-3 cartofi
2 morcovi
1 ardei rosu
1 ardei galben
frunze de spanac



Pentru a da in plus aroma si densitate, am mai completat cu:

100 g mazare uscata (daca nu aveti uscata, puteti folosi boabe proaspete si le adaugati la partea vegetala de deasupra)
100 g faina de naut
100 g faina de hrisca
50 g pesmet de paine
50 g fulgi de ovaz
20 g susan
5 g patrunjel uscat (50 g proaspat), eventual alte ierburi aromatice, cate 1-2 g uscate
5 g curcuma
5 g piper macinat
40 g sare
50 ml ulei (2 linguri, de gatit, oricare, pentru calit legumele)

Asta e tot ce am folosit eu, repet, puteti varia, adauga sau elimina dupa gust si preferinte, important e ca totul sa fie deshidratat complet si trecut prin mixer.

Pasii pe care trebuie sa ii urmati:

      1. Calim legumele proaspete taiate marunt intr-o tigaie antiaderenta pana se usuca relativ si se rumenesc usor, in total cam 10-15 min la foc mediu. Presaram peste ele sarea din lista de ingrediente, care, fiind hidrofila, are proprietatea de a face sa se evapore apa cat mai bine:






   2. Le intindem intr-o tava pe hartie de cuptor in strat cat mai subtire si le dam la cuptor la 50-60° C, pana se usuca complet, intorcandu-le din cand in cand, ca sa se rumeneasca uniform:


O sa realizati ca e totul uscat complet la atingere, cand legumele devin crocante si se sfarma intre degete. La mine a fost nevoie de circa 1 ora, dar depinde de cat de gros/subtire e stratul, de ventilatia cuptorului, de umiditatea si caldura atmosferica, de cat au fost tinute inainte pe flacara legumele etc, deci atentie! Trebuie sa arate cam asa:





    3. In timp ce se racoreste amestecul de legume uscate in cuptor, mazarea uscata o aducem si pe ea la stadiul de pulbere, folosind un mixer sau un robot sau ce folositi in general pentru a macina alimente in stare uscata. Daca nu gasiti mazare uscata, puteti folosi boabe proaspete sau congelate, cantitate dubla, pe care insa le adaugati amestecului de legume proaspete care iau drumul cuptorului. De asemenea, se poate inlocui si cu linte, data prin mixer.




    4. Dupa ce s-au racorit legumele uscate, le dati si pe ele prin acelasi mixer, impreuna cu patrunjelul uscat, fulgii de ovaz si semintele de susan, scopul e sa avem totul foarte bine maruntit, ca sa putem amesteca totul intr-un singur vas mare:




    5. Nu mai ramane decat sa amestecam si e gata de conservat supa noastra instant pentru zilele in care nu reusim sa gatim sau pentru a acompania un sadwich la birou. Pentru a fi sigur sa orice urma de apa a disparut, amestecul final in putem din nou lasa in cuptor un timp suplimentar la temperatura scazuta, circa 30-40 °C, timp de jumatate de ora, dupa care stingem cuptorul si lasam tava toata noaptea in cuptor.




O portie de 200-250-300 ml apa se prepara cu 30-40 de grame de supa instant preparata de noi, adica circa 2-3 linguri. Aducem apa in punctul de fierbere si o turnam peste praful de supa, in farfurie sau in pahar, si mai comod, si o lasam 5 minute acoperita, sa se hidrateze.





Cum am amintit inainte, se poate conserva in borcan in frigider timp de circa 6 luni sau 1 an in congelator. Daca vreti sa o folositi la birou si nu exista frigider, rezista fara nici un risc timp de cateva zile la temperatura camerei, unde nu bate insa lumina, intr-un borcan de sticla bine inchis. Deci va puteti calcula portiile pentru o saptamana. Nemaicontinand apa, daca am urmat pasii corect, nu exista riscul de a se altera profund ca sa devina un pericol pentru sanatate, insa se poate oxida in mod exagerat si schimba gustul si aspectul, neavand in continutul sau nici un fel de conservant, ci doar putina sare.


Experiment placut, pofta buna si astept intrebari si comentarii !



Asta era prima mea portie, in care la moment am presarat deasupra piper macinat la moment, marea mea slabiciune 😇

Tips: Acelasi amestec il puteti folosi ca un plus de aroma pentru supe si alte mancaruri gatite, in locul preparatelor cu arome sintetice, de evitat la modul cel mai serios. Intr-un moment de maxima oboseala eu am adaugat o lingura rasa la 100 de g orez fiert in alb, cu un praf de parmezan deasupra a devenit o cina perfecta. Folosind imaginatia, experienta si putina tehnica in bucatarie, putem crea totul din mai nimic. Succes !
Related Posts

No comments:

Post a Comment

Latest Posts

Instagram

Labels

mammalapasta@instagram - ca sa vedeti ce e nou